Ha egy szóban kellene összefoglalnom a címben említett minisorozatot, akkor az a “megrázó” lenne. A Netflix négy részes dokusorozata az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyházáról szól (angol rövidítés FLDS, és a továbbiakban én is így fogok hivatkozni rá), ami egy több ezer főt számláló vallási (mormon) irányzat Amerikában. Nagyon nehéz elfogulatlan, együttérző pozícióba helyezkednem mindazokkal a dolgokkal, amiket a dokusorozat bemutat, és megérteni mindegyik résztvevő oldal érveit. Leginkább a dühösség irányába billenek, legfőképp azért, mert a saját életemben is tudom, hogy mennyire megnyomorító a nők /kislányok felé irányuló “légy kedves és szófogadó” jelmondat, ami persze pont ugyanannyira megnyomorító a férfiak/ kisfiúk irányába is, csak a sorozatban ez főleg a nők viszonylatában volt nagyon feltűnő, és hogy mennyire dühítő, amikor a nők hátán vágják a fát.

Az FLDS vezetője egy próféta. A sorozat előszor az előző prófétát mutatja be, Rulon Jeffs-t, aki hitük szerint az utolsó próféta (volt) és aki elvezette volna őket a Mennyekbe, amikor véget érnek az idők, csakhogy Rulon Jeffs röviddel az agyvérzése után meghalt 93 éves korában és a teremtett világ nem ért véget ettől. A hívőket, és főleg a fiát Warren-t, aki átvette az apja helyét ez az error a képben nem tévesztette meg, kitalálta, hogy a próféta halála hogyan van rendben, és hogy hogyan beszél apja továbbra is rajta keresztül, valamint, hogy Isten adott még nekik türelmi időt, hogy tovább dolgozzanak magukon. Kellett ehhez még néhány szófogadó feleség, mert ugye az FLDS hitvallása szerint a férfi megváltásához minimum három feleség kell, akik kinyilatkozták, hogy tisztán érzik, hogy Warren az új próféta.

Az FLDS az emberek kihasználására van felépítve, amiért cserébe üdvözülést és Isteni szeretet ígér. Igen, tudom, hogy a férfiakat ugyanúgy kihasználja ez a hitvallás, de a nők kihasználását nehezebben viseltem. Ebben a rendszerben a nők fizető eszköz, az ő üdvözülésükről az FLDS kicsit homályosan fogalmaz, de az biztos, hogy számukra a kijelölt út a szófogadóság és a férfinak való abszolút alárendeltség. Így lehet erkölcsös és istennek tetsző életet élni. A férfiak üdvözülési útja a feleségeken keresztül vezet, amihez minimum három feleség kell. Ha a próféta odaad egy férfinak egy nőt (mert persze szerelemből senki sem házasodik, hanem kijelölik őket egymásnak), akkor ez azt jelenti, hogy ez a férfi jutalmat kapott és meg lett veregetve a válla, hogy valamit nagyon jól csinál. A próféta így gyárt magának elkötelezett és hűséges férfi csatlósokat. A nőket nagyon fiatal korukban, és ebből robbant ki később a botrány és a próféta bekasznizása, sokszor 14-15 éves korukban adják férjehez (de volt példa 12 évesre is) és rögtön eleget kell tenniük hitvesi kötelességüknek, ami az FLDS irányelveni szerint azt jelenti, hogy jópofát kell vágni ahhoz, hogy megerőszakolják őket, mindezt úgy, hogy előtte egyetlen szó sem esik arról, hogy mi a szex, vagy hogyan születnek a gyerekek.

Csak légy kedves. Ennyi elég egy nő igazzá válásához.

A férfiakat is tudja nyomorítani a rendszer, például büntiből megtörténhet, hogy a férfit kidobják a közösségből, és elveszik tőle az összes feleségét és gyerekeit. És mivel a feleségek és gyerekek egész életükben arra vannak kondicionálva, hogy a próféta szava szent, hogy ha szembeszegülnek a prófétával, akkor örök kárhozatra vannak ítélve, nem lázadnak fel, és többet nem állnak szóba a kitaszított férfival, valamint új családot alapítanak azáltal, hogy a próféta kirendeli őket egy másik férfihoz. Onnantól kezdve ő lesz az apu a gyerekeknek, és férj a nőknek. Jókora indulat van bennem a többnejűség kapcsán, ami szuper kényelmes a férfinak. Lehet, hogy ő is szenved a rendszerben, de fantáziám szerint jobb azon az oldalon állni, ahol x feleség szolgálja ki az igényeit és bármelyiket bármikor megbaszhatja (bocsánat a kifejezést, de nem tudok rá jobbat ebben a kontextusban), mint a nők oldalán, akiket akaratukon kívül megbasznak, és teljesen normális, hogy sorra szülik a gyerekeket.

Az említetteken kívül van még jópár agyhánytató tény az FLDSről a minisorozatban, úgyhogy aki rajta van az ilyen tudattágításon, annak ajánlom a megnézést. Mindigis érdekelt engem, hogy hogyan jönnek létre ilyen rendszerek, és hogy még a nyilvánvaló elbillenéseket is benyelik a résztvevők, csak hogy fennmaradjon egy narratíva és legfőképp azért, mert nincs más. Az FLDS egy elszigetelt közösség. Meg lehet szökni, többen meg is tették, de a kerítésen túl a rossz világ van és az örök kárhozat, amit kevesen vállalnak be. Annak ellenére, hogy a jelenlegi prófétájuk börtönben fog ülni élete végéig, megpróbálta megölni magát 2007ben, a világ végét hirdette 2012re (és tévedett ezügyben), mentálisan összeroppant 2019ben és azóta jogi szempontbón nem beszámítható, az FLDS tajgai számára ő még mindig a próféta, akit hamis váddal börtönöztek be, még mindig ő közvetíti számukra Isten szavait és még mindig rajta keresztül akarnak eljutni a Mennyek országába.

Az egyetlen hely, ahol együttérzést találok magamban ezzel az egésszel az, hogy az én szemszögemből látszik, hogy ezek a nők mekkora tévedés hátán élik az életüket, mennyire be vannak szorulva az életeikbe, viszont én ezt az egészet az FLDS kerítésén kívül állva látom, és valószínűleg ugyanannyira elvakultan hinnénk Warrenben, mint ők, ha a kerítésen belül állnék. Az én életem is pont ugyanennyire beszűkültnek látszhat egy még tágabb perspektívát látó ember szemszögéből, aki az én kerítésemen kívül állva tisztán látná, hogy itt-meg itt-meg itt hamis prófétában hiszek, beszűkült nézeteket követek, és nem látom, hogy mennyire ferde padlón próbálok egyensúlyozni.

A nő nem fizető eszköz!

Ezt a mondatot akarom elhozni magammal a sorozatból.

Sorozat: https://www.netflix.com/title/81292539

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0