Évekkel ezelőtt az egyik ismerősöm azt mesélte nekem, hogy amikor nyáron egy zöldséges standon dolgozott az egyetem alatt, a stand tulajdonosa a következőt mondta neki: “Ha én annyi mindent tudnék, mint te, biztos már teljesen máshol lennék.” Azt mondta, hogy hirtelen azt sem tudta, hogyan reagáljon, mert ez a mondat egyszerre jelentett bókot és kritikát is. A stand tulajdonos elismerően nyilatkozott a képességeiről, de ugyanabban a pillanatban azt is kifejezte, hogy ezeket k*a szarul használja, ha itt rostokol ebben a zöldséges standban (úgy, ahogy ő maga is). Ha érezted már azt, hogy a “benned több van ennél fiam/lányom” és az “ennél több is lehetnél” mondatok kapcsán inkább érzed magad rosszul, mint jól, akkor erről az érzésről fogsz olvasni ebben az írásomban.

Visszatérő élmény az életemben, hogy emberek elmondják nekem, hogy hogyan van bennem sokkal több, mint amit éppen művelek, hogyan értékelem alul magam, hogyan tarthatnék azzal a tudással és tehetséggel, ami bennem van teljesen máshol. Évek teltek el úgy, hogy nem tudtam megállapítani, ezek a valójában erősítő és bátorító mondatok, miért nem erősítettek és bátorítottak engem. Vagy azt tapasztaltam, hogy egy nagyon rövid időre tényleg megláttam azt, hogy több is lehetnék, majd amikor elmúlt ez a hatás, akkor még rosszabbul éreztem magamat, mint előtte, vagy eleve nem is volt ez a pozitív kanyar, és rögtön ott landoltam, hogy rosszul éreztem magamat egy-egy ilyen mondat után. Mi a baj velem? Volt a gyakori kérdésem.

És a válasz benne van a kérdésemben. Az az alap program futott bennem, hogy valami baj van velem, valamit még tennem kellene ahhoz, hogy azt lehessen mondani, hogy sikeres vagyok, szerethető és ELÉG. Ezért amikor valaki azt mondta nekem, hogy lehetnék annál több is, mint ami vagyok, bármilyen kedvesen is mondta, valójában csak emlékeztetett arra, amitől egyébként is szenvedtem – hogy nem elég az, amit már eleve csinálok.

És ehhez még csak nem is kell a külvilág, önmagam előtt is sikeresen tudom lógatni a répát, hogy amikor valahol vagyok, sohase érezzem azt, hogy az oké, bárhol is legyek. Ez a belső működés SOHA SEMMI kapcsán nem fogja azt mondani, hogy oké. SOHA SEMMI. Illúzió, hogy meg lehet érkezni a célba. Nem lehet, mert mindig lesz tovább. És most nem arról beszélek, hogy álljon le a fejlődés, ne gyarapodjunk és ne haladjunk az életünkben, hanem annak az érzésnek a kereséséről beszélek, amikor bele lehet nyugodtan pihenni a pillanatba és ott lenni. Annak a belső stabil érzéséről, hogy oké vagyok.

A saját részemről azt találtam meg, hogy amikor a “lehetnél ennél sokkal több is” visszajelzés kapcsán rosszul érzem magamat, annak valójában két oka van. Bennem magamban van az a belső üzenet, hogy “soha semmiben sem vagyok elég jó”, és ezért ezt a pozitívnak szánt visszajelzést is úgy fordítom le, hogy nem vagyok elég, illetve néha azt szoktam érezni, hogy

  • a másik valamilyen saját lezáratlan ügyét akarja az én sikerem által megélni (nem feldolgozott múltbéli vagy a jelenben fenálló kudarc élményen akar enyhíteni) vagy
  • az a nem kimondott vágya, hogy ha én “több” leszek, akkor ő jobban fogja érezni magát, büszke lehet rám, nem kell aggódnia értem, vagy eltűnik ezáltal valamilyen kapcsolati nehézség kettőnk között (és ez lehet baráti, párkapcsolati, vagy szülő-gyerek viszonyban is).

Nincs arra bizonyítékom, hogy ezek abban az adott esetben csak az én fantáziáim, vagy valóban van ilyen mögöttes szándék, de nem is ez a lényeg, mert amíg a másikba vagyok beleakadva, és rá reagálok, hogy ő eléggé elfogad-e engem vagy sem, addig is ki vagyok esve magamból.

Első lépés ehhez belül megépíteni ezt a talajt, és belül észrevenni, hogy milyen poklot gyártunk önmagunknak, amikor soha semmi sem elég jó attitűddel vagyunk önmagunk iránt.

Felfedeztem magamban azt a működést, amikor a “lehetnél több is / benned sokkal több van ennél” mondat kapcsán az fogalmazódik meg bennem, hogy “szeretném, hogy így is elég jónak érezz, amilyen most vagyok”.

És ez néha annak a másik személynek szól, néha pedig saját magamnak.


Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0