Ami a vlogokat illeti, 2023-ban szinte kizárólag csak női vloggerek csatornáit néztem. De azért folyamatosan olvasok olyan könyveket is, amiknek nők a főhősnői, hogy új mintákkkal szembesüljek, tanuljak tőlük, szabadabban gondolkozzak, inspirálódjak a történeteikből. Íme a TOP női történetek ebből az évből: 

  • Mrs. Dalloway (Virginia Woolf)
  • Az ehető nő (Margaret Atwood)
  • A római lány (Alberto Moravia)
  • Amrita, egy magyar nő, aki india legnagyobb festőművésze lett (Alfredo de Braganza)

Mrs. Dalloway Virginia Woolf írás technikája miatt tetszett nagyon. Olyan, mintha egyetlen hosszú képkockán keresztül néznénk végig egyetlen nap történéseit, miközben ebbe a képkockába belekeveredik a múlt és jövő is. Nagyon izgalmas nemcsak ez az írás stílus, hanem a történet is, amelyikben egy gazdag, de igazából nagyon korlátozott életet élő nő életébe csöppenünk bele. 

Elhatároztam, hogy minden Margaret Atwood könyvet elolvasok, ami csak a kezembe kerül. Ebben az évben olvastam Az ehető nőt is, amelyiknek Marianne a főszereplője, egy nő, aki eltévedt annak tekintetében, hogy mitől lesz ő valójában boldog. Igazi csavart tett Atwood a könyv végére, ahol kiderül az is, hogy mit jelent az “ehető nő”, mint szimbólum. Zseni. 

A római lány eléggé nehéz olvasmány volt. Még soha nem olvastam olyan könyvet, amelyiknek a névrokonom lett volna a főhősnője, úgyhogy ezügyben debütáltam a könyv kapcsán. A regény központi kérdése, hogy Adriana döntését, hogy prostituált lesz vajon mi kényszerítette ki belőle és lett volna más döntése is? Adrianát sok helyen sajnáltam és együttéreztem vele, és nagyon sok helyen csodáltam bátorságát. 

Amrita egészen pontosan indiai – magyar művésznő volt, aki Budapesten született, de élete jelentős részét külföldön töltötte. A regény egy bátor és kísérletező nő életébe enged betekintést, aki kitartóan ment a saját belső hangja után, még akkor is, ha ez visszatetszést váltott ki a közeli és tágabb környezetében. 

 Ajánlom olvasásra bármelyiket ezek közül a könyvek közül!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0