Kiemelt könyvek

Szándékosan nem azt írtam, hogy az öt “legjobb” vagy “legnagyobb hatást gyakorló” könyv, mert mindegyik elolvasott könyv hatást gyakorolt rám más-más módon és a legjobbságuk is egy nagyon képlékeny kategória. Úgyhogy most inkább azt mondom, hogy ötöt kiemeltem és elmondom miért.

 • Tetvérek féltékenység nélkül (Adele Faber – Elaine Mazlish)
 • Az ehető nő (Margaret Atwood)
 • Sziddhárta (Hermann Hesse)
 • Üvegfal (Dobray Sarolta)
 • The Way of Integrity (Martha Beck), kiadták magyarul is: A teljesség felé

+1 bónusz: Hipnózis 6-kor (Tisza Kata)

Testvérek féltékenység nélkül: a könyv olyan mint egy biblia a jófajta testvéri viszonyokhoz, amiknek kialakulásához nagymértékben hozzájárulhatnak a szülők (is). Rengeteg valós hétköznapi példa szerepel a könyvben, képregényszerű szituációs leírások a testvéri féltékenységet képző vs. testvéri békét segítő párbeszédekkel. Nekem felnyitotta a szememet arra, hogy mennyi mindenben a felnőtt életemben reagálok azok mentén a szűkös sémák mentén, amiket a testvéri viszonyból (és irigységből) hozok. Nem csak gyerekes szülőknek hasznos elolvasásra, hanem bármelyik felnőtt számára, akinek van (vagy volt) testvére. 

 

Az ehető nő: történet egy nőről, Mariane-ről, aki az általa szeretett férfi elképzeléseinek szeretne megfelelni. Rendkívüli módon érdekes számomra Duncan figurája, aki valami fajta szeretője Marianne-nak és a már szinte bántó önzésével éppenséggel segít visszaemlékezni Marianne-nak, hogy ki is ő valójában. 

 

Sziddhárta: regény Sziddhártáról, aki elhatározza, hogy semmilyen mester útmutatását nem fogja követni, hogy megtalálja az ő saját igazságát és végül eljut egészen a megvilágosodásig. Nem attól leszünk megvilágosodottak, hogy elutasítunk mindent, amiről azt gondoljuk, hogy gátol minket ezen az úton (szex, pénz, világi dolgok). Ezeket meg lehet haladni, de nem azáltal, hogy egyáltalán el sem merülünk bennük. Nagyon érthető történet a megvilágosodás útjáról. 

 

Üvegfal: egy “láthatatlanul” bántalmazó kapcsolatot nézünk belülről felváltva a nő és a férfi szemén keresztül. Meg lehet tanulni pszichológiai könyvekből, hogy hogyan néz ki a nárcisztikus sérülés, de egészen behúzó és felkavaró élmény ezt belülről átélni, miközben olvasunk egy történet. Nagyon megérintő könyv. 

 

A teljessség felé: Martha Beck azonnal magával ragadott engem, amikor egy interjú kapcsán beszélt erről a könyvéről. A könyvben Dante Istenni színjátékának történetén kersztül meséli el, hogy hogyan jutunk el a személyes poklunkból a mennyországi állapotba (az önmagunkkal való egységbe, vagy teljes hitelességbe). Nekem nagoyn segített megérteni és kijebb jönni az áldozati szemléletmódból. Legszívesebben megtanulnám fejből az egész könyvet, annyira jó. 

 

 2023 első felében elolvasott könyvek teljes listája: 

 • Mrs. Dalloway (Virginia Woolf)
 • Bajnokok reggelije (Kurt Vonnegut)
 • Harrry Potter és a bölcsek köve (J.K. Rowling)
 • Tetvérek féltékenység nélkül (Adele Faber – Elaine Mazlish)
 • Amrita, egy magyar nő, aki india legnagyobb festőművésze lett (Alfredo de Braganza)
 • A szél neve (Patrick Rothfuss)
 • Für Elise (Szabó Magda)
 • A professzor és az őrült (Simon Winchester)
 • A boldog hülye és az okos depressziós (Kepes András)
 • Az ehető nő (Margaret Atwood)
 • Zöldlámpa (Mathew McConaughey)
 • Hipnózis 6-kor (Tisza Kata)
 • Sziddhárta (Hermann Hesse)
 • A messziről jött fiú (Bauer Barbara)
 • Mystic Unleashed: The Proven 5 -step System to Create the Freedom, Abundance and Lifestyle You Desire… And Have it All (Jessica Caver Lindholm)
 • A hatalom (Naomi Alderman)
 • Üvegfal (Dobray Sarolta)
 • Rich as F*ck: More money Than you Know What to do With (Amanda Frances)
 • The Way of Integrity (Martha Beck), kiadták magyarul is: A teljesség felé
 • Szindbád hazamegy (Márai Sándor)
 • Sorry, I’am Late I didn’t Want to Come (Jessica Pan), magyarul is kiadták: Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam jönni
 • A szívem egy bezárt bódé (Linn Skaber)

Ebből a listából egyedül csak a “Hatalom” c. könyv volt az, ami annyira nem tetszett. Egy fordított világról szól a történet, amelyikben a nőknek van hatalmuk a férfiak felett egy különleges képesség miatt, amitől fizikai fölénybe kerülnek. A felvetés nem rossz, azt hiányoltam, hogy nem lettem a történettől “okosabb”, nem oldotta fel számomra a most is létező problémát (egyik nem elnyomása a másik által), csak megfordította a nemek szerepét. 

Mrs. Dalloway a maga régies nyelvezetével mégis élvezetes olvasmány volt, betekintés egy gazdag nő egyetlen napjába. A bajnokok reggelije hihetetlenül humoros olvasmány, nagy írói szabadsággal írodott. A Harry Potterrel behoztam a lemaradásomat a világtól, és most végre én is elolvastam. Szórakoztató volt belecsöppenni ebbe a varászló világba, kezembe fogom venni a folytatást is. Amrita festőnő életéről olvasni érdekfeszítő volt és látohatárt tágító, hogy mennyire lehet egy nő szabad és önkifejező a saját életében.  A Szél neve kurva vastag könyv, és Harryhez hasonlóan varázslós világban játszódik, de kicsit kevésbé meseszerű, önmagunk képességeinek uralásáról szól. Szabó Magda debütöm a Für Elise volt, ami valójában életrajzi regény. Szabó Magda írói világába elmerülni kimagaslóan jó olvasói élmény, érdekes volt olvasni az ő írói kezdeteiről és arról a világról, amelyikben ez formálódott. A Professzor és az őrült az Oxford English Dictionary alkkotásának története, amelyiknek több mint 21 000 lapja van, 20 kötetben adták ki és az első kiadást 44 évig írták, nem beszélve arról, hogy az egyik legtermékenyebb írója egy W.C. Minor nevezetű férfi, aki elmegyógyintézetben élt. 

A boldog hülye és az okos depressziós könyvben Kepes eléggé körüljárja a boldogság témáját, érdekes szempontokat adva ehhez. A Zöldlámpa a színész Mathew McConaughey első 50 évének összefoglalója arról, hogy mit tanult meg ezidő alatt az életről, boldogságról, boldogulásról. Nagyon élvezetes olvasmány. A Hipnózis 6-kor történeteken keresztül mutatja meg, hogy milyen az, amikor bántalmazó környzetben növünk fel és összezavarodik a belső iránytűnk. Tiszta Kata átadja mindazt a tudást, amit ő eddig összeszedett arról, hogy ebből az összezavarodottságból hogyan érdemes kijönni. A Messziről jött fiú egy szegény családból származó erdélyi fiú története, aki végül nagyon sikeres és gazdag lesz. A Mystic Unleashed egy amerikai coach Jessica Caver Lindholm erősen energetizáló útmutatása arra, hogy hogyan valósítsunk meg bármit, amit a fejünkbe veszünk. Jó olvasni ezt az amerikai “tudom, akarom, megcsinálom” attitűdöt. Rich as F*ck szintén betekintés egy nagyon sikeres nő életébe. Kilazítja a gondolatokat a pénz körül. 

Szindbád hazamegy egy történet Szindbád, az író, egyetlen napjáról, amelyik közben visszaemlékszik arra a Magyarországra, amikor még éltek itt igazi férfiak (és nők), és közben hazafelé tart, mert megígérte a feleségének. Nekem bicskanyitogató volt helyenként a történet, mert nem tudtam nem látni benne az elbillent patriarchális rendet. A Bocs, hogy késtem… egy nagyon szórakoztató olvasmány egy erősen introvertált nőről, aki megpróbál egy évig extrovertált lenni. A Szívem egy bezárt bódé nagyon szépen illusztrált és elmesélt történet gyűjtemény a kamaszkor kihívásairól. 

Jó olvasást neked, bármelyik könyv kapcsán sikerült inspirálnom téged arra, hogy elolvasd 🙂  

 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0