TOP 5 könyv, amit ajánlok elolvasni, a 2022-es olvasmányaim alapján

 

John Williams: Stoner, mert hihetetlenül szépen megírt mély történet

Gerald Durrel: Családom és egyéb állatfajták, mert nagyon humoros és könnyedséget hoz

Murakami Haruki: A kormányzó halála (I, II), mert izgalmas végigkövetni benne egy festő belső világát a festményeken keresztül

Katrine Marcal: Tényleg nincs ingyenebéd?, mert szemfelnyitó

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek, mert nagyon tudtam kapcsolódni Kya személyéhez, a magányához, reményeihez, túlélési ösztöneihez, kreativitásához

 

Ha nem ötös listát készítettem volna, akkor még egy csomó könyv felkerült volna a listára. Itt alább találod a teljes könyvlistát, amelyikből még szemezhetsz. Illetve van egy kakukktojás is a listában: a saját regényem (Üvegfal), amit 2022-ben VÉGRE befejeztem és e-book formát kapott. 

 

2022-ben elolvasott könyvek kategóriák szerint

 

MÉLYRESZÁNTÓ REGÉNYEK

Dragomán György: Máglya

beavatás – gyász – generációs traumák – az élet – erő

A könyv nagyon érzékenyen táncol a mágia és a hétköznapi élet határán. Se nem billen át a teljesen materialista nézetbe, se nem túl elvont ahhoz, hogy már fantasynek érződjön. A beavatásról szól az élet misztikus részeibe egy nagyanya által, aki a lány unokáját vezeti be ebbe a világba. Maga a történet nem vidám, sőt, helyenként nagyon tragikus. Megvillan benne a zsidók elhurcolása, a háború utáni állapotok, és a hétköznapi családi nehézségek. A leginkább az döbbentett meg, hogy egy helyen Dragomán leírja a fiatal lány első menstruációját és az volt az élményem, hogy “nem létezik, hogy egy férfi ennyire hitelesen bele tudta élni magát ebbe!” És de! 

John Williams: Stoner

mélyreszántó – élettörténet – feladott álmok – kitartás – egy elromlott házasság agóniája

Huh, a Stoner…. Hát ez egy komoly olvasmány volt. Nagyon gyönyörűen megírt történet Stoner életéről, akinek végigkövetjük nagyvonalakban a gyerekkorát, a döntését, hogy nagyon egyszerű és szegény gyökerei ellenére egyetemre megy tanulni, a házasságának gyötrelmeit, a lányával való kapcsolatát, és látjuk őt egészen a haláláig. Megérintő, lélekhez szóló. 

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

magány – lápi élet – egyedül is teljes vagyok – erőszak

Videó ajánlóm: https://www.youtube.com/watch?v=TtegwAVHTHI&list=PL3rt8QuNrQe9xRU2ylv5dc9KlyL6_BZKF&index=11

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem a könyvet, akkor a “magány” lenne az. Kya egész életében jóformán magányosan él, és ez a magány egyszerre nagyon üres, másrészt hihetetlenül gazdag mindazzal, amivel Kya betölti. Szól a túlélésről, a természet szeretetéről, a szerelemről, és veszteségekről.

Ayn Rand: Az ősforrás

szívügyért élni és halni – gyötrő szerelem – következmények – eszmék, amik mozgatják a világot

A könyv főhőse Howard Roark (akibe úgy éreztem szerelmes vagyok), építész, aki nem hajlandó semmi olyat megtervezni, ami nem a lelkéből fakad és ami nem csak egy funkcionális építmény, hanem egyben műalkotás is. Persze nem könnyű ezzel az attitűddel az építész szakmában elhelyezkednie, és meg kell küzdenie az irigyeivel is. Mélyen filozófikus regény arról, hogy milyen elvek mentén érdemes élni az életet. Izgalmas figyelni egy ennyire szélsőséges figura gondolkodását és boldogulását. Nagyon érdekfeszítő egy másik szereplő is a regényben – Dominique Francon. Ő majdnem Howard Roark, csak női kiadásban, és így mindennek tetejébe még a nőkkel szemben támasztott társadalmi elvárásokkal is dacolni kénytelen (vagy éppen megadni magát azoknak). 

Chaim Potok: Az ígéret és a könyv második része: A kiválasztott 

ortodox zsidóság – megfelelni az örökségünknek – az élet nehéz döntései – apa 

A könyv remek betekintést ad az ortodox zsidóság világába és anélkül tanulunk meg sok mindent róla, hogy valójában felfognánk, hogy éppen tanulunk. A fő szál az, hogy mit kezdünk azzal, hogy olyan örökséget kellene tovább vinni (megörökölni), amit nem érzünk küldetésünknek? Az egyik főszereplőnek Danynek a vívódását követjük végig, hogy meg meri-e mondani az apjának, hogy nem viszi tovább a cádik hivatást apja után. A másik szálon a legjobb barátja Ruven hasonló kérdéssel küzd, bár ő nem az apjával, hanem az egyik ortodox zsidó tanárával, akivel összetűzésbe kerül a haladó vonalhoz tartozó zsidó nézetei miatt. Nekem döbbenetes volt látni, hogy milyen elhivatottan és mennyi időt töltenek az ortodox zsidók a Tóra és hozzá tartozó iratok tanulmányozásával. 

Mihail Bulgakov: Mester és Margarita

irodalom – az ördög és az ember – ár, amit fizetünk

A történet szerint az emberek azért cserébe, hogy különböző dolgokat megkapjanak, szövetséget kötnek az ördöggel, aki ezért rendje és módja szerint el is kéri az árat. A könyv részletei már elvesztek számomra, viszont az érzés megmaradt, hogy érdekes és izgalmas olvasmány volt, sok része anélkül érintett meg és hatolt nagyon mélyre, hogy ténylegesen racionálisan megértettem volna Bulgakov képeit. Olyan az egész, mint egy belső képfolyam, aminek egy része a tudatalattiból áramlik fel és keveredik a hétköznapi tudatossággal. 

KÖNNYED VIZEKEN EVEZŐ, SZÓRAKOZTATÓ

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

humoros – állatos – nyár – családi viszonyok

Videó könyvajánló: https://www.youtube.com/watch?v=QSggKQ_EqKE&list=PL3rt8QuNrQe9xRU2ylv5dc9KlyL6_BZKF&index=12

Ezt a könyvet imádtam!!! Annyira jó volt belemerülni Durrellék családi életébe, ahogy odaköltöznek Korfura, berendezik az életüket, és ahogy a család tagjainak meg kell tanulni élni és megbékélni Geri hobbijával – az állatimádattal. Sokat nevettem olvasás közben.

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

nyomozós – vicces – félreértésből hivatás – nagyon jó fej bébiszitter

Videó ajánlóm: https://www.youtube.com/watch?v=1PFiP6eKfh4&list=PL3rt8QuNrQe9xRU2ylv5dc9KlyL6_BZKF&index=10

Bár történnek gyilkosságok és halálesetek ebben a könyvben, az egésznek olyan könnyed a hangulata, mint a Született feleségekben elkövetett gyilkosságoknak. Finlay egy “szegény nyomorult én” szerepbe beleszorult anyuka, aki egy véletlen kapcsán bérgyilkosi szerepbe kerül, amit sikeresen véghez is visz. A történetben külön jó szál a bébiszittere, aki irtó jófej és talpraesett nő. A könyv azért tetszett, mert Finlay végül feláll ebből a szegény én szerepből és erős, magabiztos nővé vedlik át, aki tudja a határait. 

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben

kaotikus – humoros – teljesen agyrém, amit közben jó olvasni 

Nekem abszolút újdonság volt Douglas Adams fantázia világába belemerülni, ami olyannak hat, mintha egy folyamatos pszichedelikus trippben írta volna az egészet. Nem is tudom, hogy józan állapotomban ki tudnék-e találni ennyire nyakatekert és mégis érthető sztorit. 

 

REGÉNYEK A MÉLYENSZÁNTÁS ÉS A KÖNNYED VIDÁMSÁG KÖZÖTT FÉLÚTON 

Pőcz Adriana: Üvegfal

önismereti regény – vekengés a pályaváltás miatt – saját lábra állás – rend a nők között

Igen! Ez a saját regényem, vagyis e-bookom, amit 2022-ben befejeztem. A főhőse András, aki maga mögött szeretné hagyni az állását, amit nem szeret és elkezdeni olyasmit csinálni, amit szeret. Közben meg kell küzdenie az összes belső démonnal, ami ennek keresztbe fekszik, valamint rendet kell neki tenni a nőkkel való kapcsolatában is (anyjával, plátói szerelmével, ex-barátnőjével). 

Itt tudod megvásárolni: https://onmagunklenni.hu/uzlet/

 

Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete

felnövés – elutasított belső és külső tulajdonságok – lázadás – olasz temperamentum

A történet helyszíne: Olaszország, a történet főhőse: a felnőttség küszöbén álló Giovanna, aki nem elég, hogy a felnőtté válás nagy kihívásával küzd, szülei szétesőben lévő házasságának is a színterén áll. Ráadásul úgy érzi a leginkább a nénikéjére, apja testvérére hasonlít, akit viszont a szülei ki nem állhatnak, ő viszont úgy dönt, megtalája hozzá az útját.   

Michel Houellebecq: A térkép és a táj

krimi – az író beleírja a történetbe saját magát

Zseniális írói megoldás, hogy Houellebecq beleírta magát a történetbe, ráadásul nagyon kegyetlenül megölik és feldarabolják őt. De egy jó krimihez illően, a gyilkosra végül fény derül, a rejtély megoldódik. Szórakoztató olvasmány, bár nagyon sok helyen volt olyan érzésem, hogy el kellett volna olvasnom két encyklópédiát ahhoz, hogy megértsem teljesen Houllebecq gondolatait. Iszonyatosan olvasott egy figura. 

Edward Carey: Kicsi – Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regénye

helyenként bizarr – eszméletlen életerő – megküzdés az élet legnehezebb kihívásaival – árvaság

Madame Tussaud, akit az egész regényben “kicsiként” emlegetnek, illetve Marieként, lényegében árva. Apja anélkül hal meg, hogy valaha megismerhette volna őt, és csak egy fém álkapocs marad utána (ugyanis egy fordítva elsült ágyúgolyó szétroncsolja teljesen az apja alsó álkapcsát), anyja Marie 6-7 éves korában felakasztja magát, és ezután dr. Curtius neveli őt, aki egy teljesen magába zárkózott, magányosan élő, viasztestrészeket gyártó figura. Hát, ez alapozta meg a később nagyon híressé vált Madame Tussaud múzeumokat. 

Murakami Haruki: A kormányzó halála (2 részes)

festészet – kilépés a komfort zónából – az ideákkal való megbarátkozás – titkok

Murakami által Japánba utazunk el és a japán kultúrába, ami teljesen átjön a szereplők közötti párbeszédeken keresztül. Európai emberek teljesen máshogy beszélgetnek egymással. Mindenki olyan szertartásos, távolságtartó és mégis őszinte, kimért, de mégis emberi. A történetben egy festmény szereplői kelnek életre és ezen a festményen keresztül ismeri meg önmaga addig rejtett arcát a főhős is. Szól a belső fejlődésről, a félelmeinkről, amikkel nem akarunk szembenézni, de mégis rákényszerülünk legtöbbször. 

Frei Tamás: Bábel

illegális műkincs kereskedés – titkok – emberek használata – valóság zord arca

Atyaég. Hát ez a könyv nagyon szemfelnyitó volt. Úgy is mondhatnám, hogy a kis naiv lelkemen komoly repedések születtek a történet hatására. Nem nyomoztam ki, hogy mennyi azokból az adatokból valós, amik a könyvben megjelennek, de Freit ismerve elég sok. Embercsempészetről szól, a történelmi kincsek szétlopásáról, a műkincskereskedelem fekete bugyrairól. Hihetetlenül izgalmas történet. 

Ljudmila Ulickaja: Életművésznők

Oroszország – árnyékaink – az élet megy tovább 

Több különböző történet, amiket egyetlen szereplő köt össze: Zsenya. Nagyon életszagúak, csontig hatolóak a történetek, a nyers emberi valóságot mutatják meg, nehéz élethelyzeteket, nehéz döntéseket, hazugságokat, szeretetet. Érdekes élmény belemerülni egy pillanatra az orosz kultúrába, és az orosz emberek szemein keresztül szemlélni a világot, akik pont ugyanolyanok, mint bárki más a földön.  

Bret Easton Ellis: Fehér

társadalom kritika – melegség – filmek és zene

Azért kezdtem el olvasni ezt a könyvet, mert kirándultunk a Balatonnál, és én kiolvastam a saját könyvemet, ezért elkezdtem olvasni a pasim könyvét. Előtte soha nem hallottam Bret Easton Ellisről, bár az egyik leghíresebb könyvéről, az Amerikai pszichóról, igen. A könyv lényegében egy hosszú naplóbejegyzés (vagy Twitter bejegyzés) Brettől mindenféle társadalmi folyamatokról, filmekről, zenéről, filmbéli kulissza titkokról, politikai kérdésekről. Nekem üdítő volt olvasni a nagyon józan gondolkodását a melegségről (ő maga is az), valamint Trump megválasztásáról. Szeretnék egyszer olyan szabadon véleményt nyilvánítani, ahogy Bret teszi. 

 

Elif Shafak: Az eltűnt fák szigete

szerelem – háború – egymásratalálás – családi titkok – mindig van, aki mesélni tud

Először is azért volt érdekes számomra ez az olvasmány, mert Korfun játszódik, és eddig nem sokat foglalkoztam Korfu történelmével, sem helyzetével. A főszereplők életén keresztük viszont bepillantást nyerhetünk a nehéz, háborús társadalmi történésekbe Korfun. Több idősíkon játszódik a történet, amit egy fügefa köt össze, és a központi lényeg valójában az, hogy amíg titok az őseink múltja számunkra, addig nem békél meg a lelkünk.  

Jo Nesbo: Denevérember

krimi – Sydney –  egy nő meggyilkolásának felderítése – bohóc

Ez volt életem első krimije, és megtetszett ez a műfaj. Soha nem gondoltam volna, hogy a krimiket főleg az emberek szórakoztatására írják, mert a legtöbbünket megnyugtat, hogy a gyilkosságokat mindig megfejtik bennük, a rosszakat megbüntetik, az ártatlanok becsülete megmenekül. Ősrégi hőstörténet. Állítólag nem ez Jo Nesbo legjobb könyve, mert talán ez volt az első, amit megírt, de ettől függetlenül jó olvasni, már-már ismeretterjesztő jellege van az ausztrál őslakosok témájában. Kétségtelenül Jo Nesbo nagyon buzgón utánament a történelmi tényeknek.

Szomolai Tibor: Felvidéki Saga

generációk történetei és életútjai a Felvidéken

Részben valós, részben kitalált élet történeteken keresztül kalauzol a szerző a Felvidéki magyarok világába. Nekem, mint Dunaszerdahelyen született és ott nevelkedett embernek nagyon érdekes volt minderről olvasni nem egy történelem könyvben, hanem úgy, mintha a nagyanyám vagy dédanyám mesélte volna nekem. Szomolai írása nekem egy kicsit “szögletes”, valahogy kevés benne az érzelem, de ettől függetlenül nekem nagyon érdekes olvasmány volt, és közelebb hozott sok történelmi fordulatot ezen a területen, amiket eddig csak száraz adatokból ismertem. Megható ovlasni az egyszerű emberek életeiről, akik küzdöttek a megélhetésért és boldogulásért a változó politikai helyzetben. 

 

ÖNISMERETI KÖNYVEK

Morgan Housel: A pénz pszichológiája

hiedelmek a pénzről – a gazdagság “titkai” – józag gondolkodás – áttekintés

Rengeteg hiedelmünk van a pénzzel kapcsolatosan, főleg azért, mert a pénzügyi rendszer, ahogy most ismerjük iszonyatosan fiatal, és bár úgy tűnik, hogy vannak, akik szentségesen értenek hozzá, ez nem teljesen igaz.  A szerző teljesen közérthetően ír a pénzügyi piacról, konkrét egyszerű elveket oszt meg, és sok saját példát mond. Szerintem szuper alap könyv a pénzről, ha szeretnéd bontani annak a hiedelmét, hogy “nem értek a pénzhez”. 

Marie Forleo: Everything is Figureoutable (magyar kiadásban: Minden megoldható!)

passzivitásból aktivitásba – coaching – képes vagyok megoldani bármit

Imádom Marie Forleot, így nem hagyhattam ki a könyvét sem. Az egész (coaching) könyv a “minden megoldható” elvéről szól, vagy úgy is mondhatnánk, hogy a megoldás orientált attitűdről az életben. Rengeteg praktikus gyakorlatot, hasznos tanácsot, személyes megosztást és történetet tartalmaz a könyv. Bátorító, lelket simogató olvasmány. 

Teal Swan: Completion process (magyar kiadásban: A teljessé válás folyamata)

önismeret – belső gyerek gyógyítása – elengedés

A könyv leírja Teal Swan belső gyerek gyógyításának folyamatát lépésről lépésre egy belső meditációs munkán keresztül, vagy lehet végezni kísérővel is. Megvilágítja, hogy ezek a traumák és sérülések hogyan keletkeznek, valamint, hogy mit tehetünk, hogy kiemeljük magunkat belőlük.

Katrine Marcal: Tényleg nincs ingyenebéd?

a nők rejtett munkája – vakfoltok a gazdaságtanban – rend

Az év egyik legjobb olvasmánya számomra. Szemfelnyitó, érdekes gazdasági kérdéseket feszegető. A központi témája az, hogy mennyire nincs figyelembe véve a gazdaságban a nők (rejtett) munkája. Miközben Adam Smith, a közgazdaságtan atyja, megírta a Nemzetek gazdagsága könyvét, ami a gazdaságtan egyik alapműve, az anyja főzött neki minden nap ételt és ő gondoskodott róla. De kit érdekel ez? Adam Smith ezt a tevékenységet nem tekintette a gazdaság részének, úgy ahogy sokan utána sem. De ez így nincs rendjén, és a könyv erre a vakfoltra irányítja a reflektort. 

Steven Pressfield: Put Your Ass Where Your Heart Wants to Be (még nem adták ki magyarul)

önismereti – beleállás a küldetésünkbe

Steven Pressfield zseniális önismereti könyveket ír. Kicsik, kompaktak és jófajta löketet adnak a kreatív erők kibontásához. Teljesen máshogy értelmezi a strukturáltságot és a profeszionalizmust, mint amivel általában nyomasztani szoktuk magunkat. Jófajta szemszögből szemléli a határvonalat a laikusság és a mesterség között. 

Gary M. Douglas és Dr. Dain Heer: Nem a pénz a probléma hanem te

pénz – ébredj 

Erre a könyvre akárhányszor visszagondolok, mindig az az élmény jut eszembe, hogy olyan mintha lerobbantaná a benne lévő kérdésekkel a fejem tetejét. Számomra felszabadító élmény volt olvasni a Access Consciousness kurzusaira alapozott könyvet konkrétan a pénz és bőség témájában. Nekem van valami nem szimpi a szerzők és az Access körül, de közben meg hihetetlenül hasznos tudást is közvetítenek. 

Balogh Ottó: Szökési terv

pénz – a mókuskeréken túl – rövidtávról hosszútávra váltás

Ezt a könyvet a pénz és bőség témája miatt olvastam el. Ottót a való életben is ismerem, nagyon sikeres MLM üzeletember, azonkívül most már egy saját önismereti kurzust és hozzá tartozó rendszert is megteremtett. A rövidke könyv azokról az alapelvekről szól, amik a mókuskerékből való kilépést alapozzák meg. Egy belső kép maradt meg nekem ebből a könyvből legerősebben: felmászni egy fára és onnan körbenézni a saját életünkben, hogy mi a fontos és mi nem. Nem szöktem meg azóta sem a mókuskerékből, de olvasmánynak jó volt. 

VOLT BENNÜK JÓ, DE NEM OLVASNÁM ÚJRA

Moskát Anita: Irha és bőr

fantasy – az emberek és állatok jogai – társadalmi berendezkedések kritikája – jog a szabad élethez

Videóm: https://www.youtube.com/watch?v=jMW5Z6lbeeY&list=PL3rt8QuNrQe9xRU2ylv5dc9KlyL6_BZKF&index=13

Nem az én zsánerem egyáltalán ez a könyv, viszont zseniálisan szépen van megírva. Le a kalappal Anita írástudása előtt. A történet központjában a “fajzatok” állnak – akik félig emberek, félig állatok, és az emberek által uralt társadalomba próbálnak beilleszkedni. Persze megjelenik a totális ellenzők tábora, akik szerint gettókban kell tartani a fajzatokat, és vannak a fajzatok jogaiért küzdő politikusok és aktivisták is. A belső erőnk uralása is megjelenik benne, mint téma, és az, hogy mennyire tudunk ezzel az erővel “szép” illetve nagyon “ocsmány és elfajzott” dolgokat is teremteni.

Livits Réka: Három nap, három éjszaka

önismeret – elvonuláson egyedül – belső démonok és kételyek – megkapaszkodás

Ezt a könyvet azért olvastam el, mert Rékát távolról ismerem a valódi életben, és tudtam, hogy ez az első regény, amit kiadott. Hasonló cipőben járó emberként kíváncsi voltam arra, hogy mit írt. A könyv központi témája a beavatás, Réka egy saját élményt (visszaemlékezést) ír le egy több napos elvonulásról, egyedül, kint az erdőben, csak önmagával maradva. Érdekesen megírt történet, az önismeretbe épp belelépő ember élményeiről, belső bizonytalanságairól és démonairól, amikkel csak ő tud megküzdeni. 

Rachel Burton: Könyvesbolti karácsony

színtiszta romantikus – gyászfeldolgozás – újranyitás a szerelem felé

Videóm hozzá: https://www.youtube.com/watch?v=Ynl_wVtNJi4&t=371s

A történet tetszett, mert illett a lazulós karácsonyi időszakhoz egy ennyire könnyed olvasmányba belemerülni, viszont ahogy meg van írva, az nekem sok helyen lebutított volt. Számomra az írónő túlságosan felszínesen ír a mély érzelmekről, egy túlromantizált, rózsaszín fátylon keresztül. De kikapcsolódásnak pont jó. 

Sarah Nisha Adams: A könyvlista

olvasásról – olvasásélményekről – gyászról és veszteségekről, amiket segítenek feldolgozni a könyvekbe zárt történetek

Megint szétválasztanám egymástól ennél a könyvnél a történetet és azt, ahogy Sarah megírta. A felvetés jó, olvasni kínkeserves… Szerintem fele annyi terjedelembe is belefért volna a könyv, sok helyen erőltetett a magyarázás, a szereplők néhány viselkedése valószínűtlen és nehezen hihető. Hősiesen végigküzdöttem magamat rajta, mert mindenképpen el akartam olvasni, de büntetés lenne, ha valaki azt mondaná, hogy olvassam el újra.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0