Egy ideje elhatároztam, hogy Margaret Atwood tollából elolvasok mindent, ami a kezembe kerül, így esett a választásom a Kosuth Kiadó által kiadott Shakespeare sorozat egyik részére, mégpedig a Boszorkánymagzatra. Atwoodot főleg a feminista történetei miatt szeretem, ez most special nem az, de nagyon tetszett ettől függetlenül. 

A Shapespeare sorozat lényege, hogy különböző szerzők Shakespeare valamelyik drámájára alapozva regényt írtak. Atwood a Vihart választotta, amiről eddig egyáltalán nem hallottam, mindenesetre a regényen keresztül elég jól meg lehet vele ismerkedni. A történet főszereplője, Felix Phillips, egy neves művészeti fesztivál igazgatója, akit politikai ármánykodás útján kitesznek az állásából és ő 12 évre eltűnik a világ szeme elől. Amikor úgy dönt ismét nyit a világ felé, elvállal egy börtöni megbízatást,  mégpedig, hogy irodalmi kurzust tartson a fegyenceknek a börtönben, ami majd segíti az újraintegrációjukat a szabadulás után. Felix életének ezen történései teljesen rácsengenek a Vihar történetére, ami Atwood feltett szándéka volt a mesélés közben – a két világ szereplői között párhuzamot vonhatunk. A Vihar egyik főszereplője Prospero, aki politikai ármánykodás révén kerül egy lakatlan szigetre, ahová 12 év után vetődik oda egy hajó és neki esélye van bosszút állni az elüldözőin. 

Számomra nagyon jó volt becsöppenni a könyvön keresztül ebbe az irodalom kurzusba, amiről az volt az élményem, hogy ha annak idején a suliban bárki így dolgozta volna fel velünk a drámákat, akkor imádtam volna. Felix a fegyencekkel átbeszéli a dráma cselekvését, az egyes szereplők motivációit, csapatokba osztja őket és minden karakternek van egy külön csapata, akik önállóan is dolgoznak a karakterrel – átírhatják a szövegét, ha szükségesnek tartják. Utána kösztümöket készítenek, díszletet terveznek, zenéket vállogatnak, majd végül felveszik videóra az egyes jeleneteket. A záró feladat az, hogy mindenki írja meg a saját karakteréhez kapcsolódóan, hogy hogyan folytatódott a szereplő története a dráma befejezése után. Végtelenül érdekes a Viharról ilyen módon olvasni. A cselekmény másik szála annak a felgönygyölítése, hogy Felixnek valójában a bosszúállás a célja ezzel a színdarabbal azok felé, akik kitúrták őt az állásából, valamint lányának tragikus halálának feldolgozása. 

Nekem nagyon tetszett a könyv. Ajánlom olvasásra. 

 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0