10568901_10152341572078722_4055016217048376537_nAnnak amit teremtesz felbecsülhetetlen az értéke, nem lehet pénzben kifejezni, ezért soha nem fogod tudni felhasználni a számok világában bizonyítéknak arra, hogy valamit elértél. Nem hoz neked rangot és elismerést és a belefektetett energia mértékét is csak azok tudják értékelni, akik ugyanezt végig csinálták és ugyanide eljutottak, ahol te vagy.

Egy nappaliban ülök, vasárnap délután, egy családdal körülvéve. Ahelyett, hogy családot építsek inkább mindig is cégvezető akartam lenni, magas fizetést kapni, hogy úgy erezzem elértem valamit. Nem akartam végig csinálni ugyanazt, amit te, mert úgy éreztem, hogy ezért nem érdemes élni. Nem érdemes  küzdenem azért, hogy legyen egy családom, mert jutalmul azt fogom kapni, hogy vasárnap az amúgy is 30 fokos hőségben nekem majd a húsleves felett kell izzadnom, ahogy téged láttalak sokszor. A családomért jutalmul azt kapom, hogy fel kell szednem a földről a szennyest, amit eldobáltak, hogy ki tudjam mosni, ahogy téged láttalak megtenni. Én nem erre a dicsőségre vágytam. Arról álmodoztam, hogy akkor fogom igazán élvezni az életemet, ha nem ezen az úton fogok menni, nem anya leszek, hanem valami sokkalta “többet” érek el ennél.

És most itt ülök egy családi nappaliban… és érzékelem a temérdek energiát. Az, amiben ülök nem ideteremtődött, hanem valaki ideteremtette. És ez Te voltál. Érzékelem, hogy a díszpárnát újból és újból meg kellet érintened, hogy a helyén legyen és én jó érzéssel üljek le a kanapéra. Érzékelem, hogy  a sütőbe rakott ételek mindegyikét meg kellett érintened, dolgoznod velük, elrendezni, ízesíteni, belerakni minden tudásodat és az áldásodat, hogy az, ami elém kerül az asztalra olyan ízű legyen, ami táplálja testem-lelkem. Érzem, hogy a szobák elrendezésében is benne vagy. A te lelkedből fakadt az, hogyan lesz ez a szoba olyan, amilyenbe kellemes ücsörögni. A lányaid is rajtad keresztül érkeztek meg a földre, tőled kaptak életet, tőled is tanultak nőnek lenni és fűzik tovább az élet fonalát.

És érzem azt is, hogy te teremted azt a teret, amibe a férfi munka után hazaér és másnap kedve van újból felkelni az ágyból, mert megpihenhetett otthon, vagy mert várták otthon, mert aggódtak érte, hogy mikor ér haza.

Nézem, ahogy vágod a zöldséget, odébb rakod a fazekat, megérinted a törölgető rongyot, ezerszer elismételt mozdulatok és ennek az ezer mozdulatnak minden másodperce benne van a konyhában.

Nem vagyok benne biztos, hogy minden álmomat alá fogom tudni rendelni annak, hogy egy olyan életet építsek fel, amit te felépítettél. Nem biztos, hogy le tudok mondani a távoli országokról, a szabad délelőttökről, de legalább most már érzem, hogy egy otthont megteremteni ugyanolyan nagy vállalkozás, mint felépíteni egy jól működő céget. Az otthon táplálja a haza érkezőket, a cég pedig a benne dolgozókat és visszafelé is igaz. Az otthon teremtése táplálja anyát, ha élvezi a teremtés folyamatát.

Nem vagyok benne biztos, hogy én tudok lenni az, aki révén jutalmat nyer az a sok munka, amit belefektettél az otthon építésébe. Nem vagyok benne biztos, hogy olyan gyakran be tudok lépni az ajtón, hogy  elég örömet éljél meg az életben. Nem vagyok benne biztos, hogy minden főzted belém fér. Soha nem leszek képes kárpótolni téged azért a sok óráért, amit abba fektettél bele, hogy otthont teremts, soha nem fogom tudni eltörölni a kétségeidet, hogy vajon jól tettél-e mindent, vagy elkövettél hibákat közben, nem fogom tudni odaadni azokat az órákat, amiket a család melegébe fektettél és amiket talán más valamivel szerettél volna eltölteni vagy másvalamit elérni.

Csak azt tudom, hogy itt ülök a nappaliban, vasárnap délután van, a lelkem megpihenhet, mert egy otthonban van, aminek minden sarkából érezni anyát…  Ezt az otthont egyik tőzsde sem jegyzi, nem ír a benne történő életről a Forbes, mégis felbecsülhetetlen értéke van. Tudom, hogy nehéz, mert nincs kimutatás, amit év végén megnézhetnél, mint egy cég vezetője, hogy mi is az, amit elértél. Az otthonnak más mércéi vannak. Talán sohasem fogod megtudni, hogy milyen nagy dolgok megszületését segítetted elő azzal, hogy te anya akartál lenni…

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0