Pár évvel ezelőtt olvastam egy neveléssel foglalkozó cikkben annak a dilemmájáról, ha két “ciprus fenyő” szülőnek születik egy “tuja” gyereke. A ciprus fenyő alapjáraton azt tudja, hogy hogyan kell ciprus fenyőt nevelni, milyen feltételeket kell neki biztosítani, milyen talajban fogja magát jól érezni, hogy végül egy egészséges felnőtt ciprus fenyő legyen belőle. De mit kezdjen egy tujával? Ott kezdődik a probléma, hogy talán fel sem ismeri, hogy egy tuját nevel és nem ciprusfenyőt. Vagy felismeri, de minden erejével azon van, hogy “rendes ciprus” legyen belőle. A szimpla igazság viszont az, hogy egy tujából sohasem lesz ciprus, bármit is csinálunk. Ennek következtében megeshet, hogy a tuja csemete egész életében rá se jön, hogy ő egy teljesen tökéletes tuja, mert állandóan a ciprusokhoz fogja magát mérni. Emberek nyelvén ez a nemet mondás önmagunkra és mindarra, amik vagyunk. Tovább lehet ezt a fás sztorit csavarni, ha az a helyzet, hogy már a szülő is tujának született, de őt is ciprusfenyőnek nevelték, és ő sem tanult meg soha igen-t mondani a saját milyenségére. A jobb megértés miatt lehet érdekes felfejteni egy-egy ilyen sztorit a családban, viszont ennél sokkal fontosabb kiszállni ebből a játékból. Na de hogy?

Visszaadással.

Egy családállítós folyamatban ez úgy tud megtörténni, ha a gyerek odamegy a szülőhöz, letérdel előtte (már készülök arra, hogy a letérdelésről írok egy külön blogot, mert nálunk nagyon kultúridegen, pedig energetikailag nagyon segíti az elengedést és befogadást) és azt mondja: “Visszaadom neked a nemet mondást önmagamra.” Lehetséges, hogy már a szülő is nemet mondott önmagára abban, ahogy karriert választott, amennyire megéli és kifejezi az érzéseit, amennyire képviseli a számára fontos dolgokat, és akkor a gyerek is adott esetben megtanul nemet mondani önmagára. Ezt a nemet mondást vissza lehet adni a szülőnek, megköszönni, hogy felnevelt minket a legjobb tudása szerint és tovább haladni a saját utunkon, igent mondva önmagunkra.

Ugyanezt meg lehet csinálni akár otthon is. Csukd be a szemed, képzeld magad elé azt a szülőt (vagy mindkettőt), akinek vissza szeretnéd adni a nemet mondást önmagadra és mondd ki neki: “Visszaadom a nemet mondást önmagamra.” Lehet, hogy az ő kívánsága szerint választottál karriert, vagy egy bizonyos módon viselkedsz és hozol döntéseket, hogy illeszkedj ahhoz a képhez, amit ő akar látni rólad. Ezt most befejezheted, tisztelettel visszaadhatod, és lehetsz olyan, amilyen lenni szeretnél, élheted az életedet a saját szabályaid szerint.


Egyéni állítás

Hihetetlen erő rejlik abban, amikor ismét birtokba vesszük a saját életünket és abbahagyjuk annak hozzáalakítását más emberek elképzeléseihez és elvárásaihoz. Lehetsz önmagad, nem hülyeség az, amit létre szeretnél hozni az életedben, még akkor sem, ha senki semmi hasonlóval nem próbálkozott a közeli ismerőseid vagy rokonaid közül. Ha küzdesz a nemet mondással önmagadra, az egyéni állítás segíthet lerakni azt, ami már nem szolgál téged. Várlak szeretettel!

Bővebb infó: Lehetsz Rendben
Jelentkezés: pocz.adriana@gmail.com

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0