Az interjúban Lévai Brúnóval és Zám Zoltánnal beszélgettem az általuk vezetett Cselekvő férfi erő csoportról, ami többek között a Haka, a maorik harci tánca, gyakorlatára is épül.

Maori nyelven a māori szó „normálisat”, „egyszerűt”, „természetest” jelent. A maorik gyakran használják a tāngata whenua („a föld népe”) kifejezést, hogy kifejezzék a kapcsolatukat a földdel. Ez a szellemiség jellemzi Brúnó és Zoli Haka Erő ébresztő workshopjait is, ahol hangsúlyt kap a kapcsolódás a természetes férfi erővel, a földdel és a Mindenséggel. Küldetésüknek tartják, hogy segítsék a férfiakat abban, hogy felébresszék magukban az erőt, hogy ettől az erőtől ne féljenek, és hogy ezt az erőt megtanulják teremtő irányba fordítani.

“Itt tere van mindennek, itt az összes érzés megmozdul.” (Zoli)

Mi a személyes küldetésetek abban, hogy létrehoztátok a Cselekvő férfi erő Projektet? 
Zoli: Három évvel ezelőtt találkoztam a Hakával, és egy olyan fajta kiteljesedést hozott magával, amit addig hiányoltam az életemből. Biztosan tudtam, hogy arra az érzésre, amit a Haka ad nagy szükség van. Egy Új Zélandi tanító által tartott Haka workshopon éreztem, hogy ezt el kellene hozni Magyarországra is. Később meditációban is megjelent ez a hívás. Brúnóval egy Lemanguria workshopon találkoztunk, és viszonylag hamar rájöttünk, hogy van közöttünk egy közös szál, de az utolsó löketet a megvalósítás felé az adta, amikor egy háromnapos Lemanguria táborban arra kértek, hogy Hakázzak, én meg mondtam, hogy azt szeretném, ha az összes férfi beállna és együtt csinálnánk.

Ez annyira katartikus és meghatározó élmény volt a jelenlévő férfiak és nők számára egyaránt, hogy Brúnóval elhatároztuk, hogy elkezdünk ilyen alkalmakat tartani. 
A Haka adja az alkalmak alapját, amihez hozzáadtunk olyan részeket, amik férfiként fontosak számunkra, amikre szükségünk van, amit szeretünk csinálni és ami szerintünk építő. Így kerültek bele az alkalmakba az erő gyakorlatok, a közös megosztások és a meditatív lecsendesülés is, valamit egyéb önismereti gyakorlatok.  

Azt látjuk, hogy a férfi erő, mint teremtő erő elnyomás alatt van, mert nagyon gyakran az agresszióval társítják. (Brúnó)

Brúnó: Azt szeretnénk megmutatni a férfi társainknak, hogy ha ebben az erőben állsz, az nem jelent feltétlenül agressziót, ez az erő nem kell hogy pusztító legyen. 
A távlati küldetésünk az, hogy a generációs férfi vagy apa sérüléseket is gyógyítsuk, tehát annak a sémának az átírását célozzuk, ahogy a férfiak egymáshoz kapcsolódnak, mert ezt nagyon sok egyéni és kollektív nehézség is nehezíti. Ennek élő példája az is, hogy ketten csináljuk Zolival a csoportot, egyenrangúságban együttműködünk és nem kell a dominanciáért harcolni. Szándékunk egy támogató férfi közösség létrehozása. 

Meséljetek a férfi erőről? Mit jelent számotokra? 
Zoli: Amikor az erőmet érzem, akkor azt élem meg, hogy olyan szinten jelen vagyok a testemben, hogy nem kell tennem semmit sem ahhoz, hogy férfias legyek, hanem természetes módon az leszek. Ez egyébként egy semleges erő, csak mivel férfi vagyok, rajtam keresztül férfi erőként nyilvánul  meg. Ha pedig mellé kerül egy női erő, akkor sokkal inkább érezhető a polarizálódás, intenzívebb egymásra hatás.  
Ha a Haka oldaláról közelítem meg, akkor azt érzem, hogy az erő állandóan VAN, ez lenne a természetes állapotunk, ha nem fojtanánk vissza.
Arra használjuk az energiánk nagy részét, hogy visszatartsuk az erőnket, mert félünk attól, hogy túl intenzívek lennénk, megbántanánk vele valakit, pusztítanánk vele.
A bennünk lévő intenzitást és potenciált ezért folyamatosan kis burokban tartjuk, mert az kontrollálható, irányítható és biztonságos. Ha ezt a vad lovat, vagy tomboló sárkányt viszont megtanuljuk irányítani, akkor nem a félelmetes oldalát fogjuk látni, hanem az együttműködést vele. A workshopok célja, hogy ezt az utat járjuk be. 
Brúnó: Ha a férfi erő nincs megfelelőképpen megélve, akkor egyrészt át tud fordulni a negatív kifejeződésbe, mint az agresszió vagy düh, vagy a másik végletbe, amikor szélsőségesen visszahúzódik. Ilyenkor a férfi mintha nem önmagát élné, mintha nem lenne jelen. Bejön az ajtón és nem is veszed észre, mert nincs az erejében. 
Láttunk olyat, hogy valaki eljött a workshopra és képtelen volt kiadni magából igazán erős hangot. A foglalkozásokon lehetősége volt arra, hogy ezt újra meg újra meghaladja önmagát, majd az egyik alkalommal olyan hangot adott ki magából, hogy mi is meglepődtünk. A férfi erő megélése a foglalkozások által természetessé válik. Eltűnik az erőlködés. Létrejön egy erős és megingathatatlan stabilitás, megtartás és jelenlét. Ezek nagyon elcsépelt fogalmak, mert bárhol elolvashatjuk, hogy a férfi a megtartó, stabil erő, de amikor megtapasztaljuk, akkor nem csak tudjuk, hogy ilyennek kellene lenni, hanem természetesen, erőlködés nélkül így nyilvánul meg. 

A férfi erő mellett a nő el tud olvadni. Eltűnik az a keménység, amit a nők felvesznek magukra, és létre tud jönni egy nagyon tiszta kapcsolódás. (Zoli)

Zoli: Ha férfiként teljesnek érzem magam, és nem a bizonytalanságból közelítek, hanem olyan jelenlétem van, amiben biztonságban tudja érezni magát a nő is, akkor nincs feszengés, erőlködés, hanem egyszerűen csak vagyunk. 

Brúnó: Nekem valami ősi dologhoz való kapcsolódás is ide tartozik, amikor még nem volt ennyi máz és szerep és jobban tudott működni ez az egyszerűség és természetesség. Ezzel nem azt mondom, hogy menjünk vissza abba a korba, hanem hogy azzal együtt, amennyi mindent már megfejlődtünk vissza tudjunk kapcsolódni ehhez a ősi erőhöz is. Azt gondolom, hogy kollektíve jelen van a férfiakban a bűntudat amiatt, hogy mennyit ártottak és háborúztak. Ezért félnek ettől az erőtől, elutasítják, hogy nehogy megint ugyanaz történjen, nehogy megint pusztítsanak vele. 

Zoli: A játszmakörök közé tartozik az is, amikor a nő “anyáskodik” a férfi felett. Én azt élem meg, hogy van bennem egy kicsi, de van egy felnőtt részem is, aki meg tudja tartani ezt a kicsit, tudok tenni magamért és a jólétemért. Akkor tudnak létrejönni az anya – kicsi fiú, nagy lány – kicsi fiú játszmák, amikor a férfi nincs a középpontjában és nem érzi az erejét. 

A legtöbb ember mindent megtesz, hogy szeretetet kapjon. MINDENT. 
A Hakán a férfi önmaga szeretetével találkozhat. 

Brúnó: Megtörténik a sérülés elfogadása és így az erő már nem a sérülésből fog táplálkozni. 

A felébresztett férfi erő mitől nem lesz pusztító? 
Brúnó: Az iránybaállítás és a szándék határozzák meg azt, hogy az erő pusztító lesz-e vagy sem. A mi szándékunk az, hogy építsünk. Hogy az aki eljön a foglalkozásunkra, miért nem kezd az erő felébresztése után kukákat borogatni? Azért nem, mert nem ezt a szándékot tesszük bele a gyakorlásba. A foglalkozások része, hogy Haka után, amikor az erő már felébredt, az erőt irányba állítjuk különböző páros vagy csoportos gyakorlatokkal és szellemi irányultsággal. 

Zoli: Nem csak az erőnkkel kapcsolódunk egymáshoz a csoporton, hanem a teljességünkkel. Emiatt nem feszültség jön létre bennünk, hanem a ellazulás. Az általunk összerakott gyakorlatok nem csak fizikai gyakorlatok, hanem lelkileg is összekapcsolódunk saját magunkkal és a közösséggel, amiben éppen vagyunk. Ezáltal
létrehozunk egy olyan teret, amelyikben megjelenik a szeretet, a tisztelet, és az önmagunk meghaladásának vágya. Ez nyitottságot ébreszt az emberekben, ami gyakorlatilag kiszelepeli a bármilyen jelenlévő feszültségeket. 
Számomra a sport és a mozgás mindig is fontos volt, az is, hogy ezt közösségben, csapattal éljem meg, akikkel együtt küzdünk egy közös célért. Ezt férfiként meg lehet élni versenyben, vagy úgy, hogy együtt valami építő célért küzdünk. Ha ez a teremtő energia nincs felhasználva, akkor düh és feszültség keletkezik helyette. Ha pedig engedjük hogy ez az energia kifejeződjön, akkor megnyugvást hoz. 

Mi a Haka? Honnan származik? Hogy működik?
Brúnó: A Haka alapvetően harci tánc, amit a harcosok az ellenfél elrettentésére használtak. A mozdulatokba, gesztusokba belerakták azt az üzenetet, hogy “ha jöttök, elfogtok pusztulni”. A nyelvnyújtás azt jelzi “megeszlek, gyere”. Ezzel az erővel háborúkat robbantottak ki a férfiak. 

A Haka gyakorlatokba szükséges, hogy beletedd ezt a pusztító szándékot is, hogy megéld, hogy bármire képes vagy, mert ugyanebből az energiából működik a teremtés is.

Azért is vannak az erő felébresztése után a páros gyakorlatok, hogy kontrollált körülmények között megélhesd az erődet és a korlátaidat. 
A Haka szövege igazából ima is. Azáltal, hogy elmondjuk meghívjuk a segítő erőket és áldást kérünk. A foglalkozásainkon a hakázásnak mindig van egy fajta szellemi irányultsága is, építésre és teremtésre használjuk. 

Zoli: A Hakát spirituális módszernek is hívhatjuk. Energetikailag felszabadít, összekapcsol saját magaddal, a Földdel, a Mindenséggel. Beszélgettem egy Új Zélandi Haka tanítóval, aki azt mondta, hogy nem gondolta, hogy a Hakát ilyen módon is lehet használni, ahogy mi csináljuk a Haka Erő Ébresztő foglalkozásokon. Új Zélandon hagyományosan a Hakát a háborúkon kívül arra használták, hogy a temetéseknél vagy esküvőknél a Haka harcos tisztította vele az utat az áthaladó menet előtt. Mi ebben azt látjuk, hogy a Hakával ki tudod fejezni a tiszteletedet a másiknak, hogy az erőddel a szívedben is jelen tudj lenni. 

Olyan mintha az összes tiltás, ami bennünk van egy-egy kapcsoló lenne, ami lekapcsol bennünk bizonyos területeket. A Haka ezeket ON-ra állítja. A Haka egy olyan engedély az életre, amitől megjelenik a szeretet önmagunk és mások iránt. 

Segíthet az erő felébresztése a küldetés megtalálásában is?  
Zoli: A küldetés elkezd magától kibontakozni, amikor elkezded felvállalni önmagadat, az érzéseidet, az erődet. Ha össze vagy húzódva, akkor nem érzed, hogy merrefele kell menni. Ez ugyanolyan, mint az anyaméh. Amikor még nagyon pici vagy, akkor nem jut eszedbe, hogy innen el kellene indulni valahova. Ha az erődben vagy, és akkora vagy, amekkora valójában tudsz lenni a magad teljessségében, akkor viszont azt fogod érezni, hogy kevés neked a tér, amiben vagy és mozdulni akarsz. Ebben a pillanatban egyből meg fogod találni, hogy merre van az út. A születésnél is szükséges az erő és az együttműködés, hogy az élet egy új térbe jusson. Ugyanígy van ez a küldetéssel is. 

Mennyire szükséges a férfiak számára, hogy férfi közösségben legyenek? 

Bármiben akarsz fejlődni, szükséged van referencia élményekre és referencia személyekre. (Brúnó)

A férfi erőt úgy tudod gyakorolni, szinten tartani, hogy eljársz olyan közösségbe, ahol ezt megteheted. Nagyon sok női kör van, vagy vegyes csoportok, de férfi körből még viszonylag kevés van. 
Zoli: Többször hangzanak el a visszajelző körökben a “bajtársak, harcostársak, mintha egy törzs lennénk” kifejezések. Az ilyen jellegű támogató jelenlétre és kapcsolódásokra nagyon nagy szükségük van a férfiaknak, mert nem ebben szocializálódnak. Például nagyon sok férfinak furcsa megfogni egy másik férfi kezét. 
Brúnó: Az érintés a férfiak körében gyakorlatilag tabunak számít. 
Zoli: A hagyományos maori köszönés és üdvözlés úgy néz ki, hogy összeérinted a homlokodat és az orrodat a másikéval, miközben átöleled és így lélegeztek együtt. Megosztod a lélegzetedet a másikkal. Összeért a szív, és a fej is. Eddig egy valaki jelezte, hogy ez neki nagyon furcsa volt, de a legtöbb férfinak ez egy nagyon felemelő érzés, hogy egy másik férfival így kapcsolódhat. 
Brúnó: Ebben a közösségben a sebezhetőség felvállalása oké. Ér kimondani, hogy valamelyik feladatot nem bírod végig csinálni, ér kimondani a megosztásban, hogy nem vagy jól, ér sírni. Itt senki nem mondja, hogy “ne sírjál, katona dolog”. 
Zoli: A gyengeségünk és az erősségünk felvállalása adja az igazi erőt. Nem azt mutatom, hogy erős vagyok és sebezhetetlen, hanem azt, hogy tudom, hogy vannak gyengeségeim, félelmeim és ezeknek ellenére szembenézek a kihívásokkal. A felvállalás fizikai jele az, hogy az alkalmak során levesszük a felsőnket. Ez nem arról szól, hogy izmozunk egymás előtt, hanem hogy felvállaljuk önmagunkat.  
Az hogy egy apa nem emel fel 200 kilót, viszont megtart egy 4 fős családot anyagilag, az ugyanúgy erő. Sokszor csak azt tartjuk erősnek, aki elhúz egy kamiont, vagy felmászik a Kilimandzsáróra, és nem értékeljük az erő más megnyilvánulásait. A foglalkozásokon elismerjük a másik erejét.

Mit szerettek a legjobban az alkalmakon? 
Zoli: Én a Hakát! Szeretem érezni és látni, hogy miként változik meg a résztvevők arca az alkalom elejéhez képest. Bennem is végigmegy ugyanez a változás. 
Brúnó: Az elején meg az óvatoskodás, a résztvevők nem ismerik egymást, se minket és a végén, gyakorlatilag pár óra alatt ki tud alakulni egy bajtársi, testvéri közösség. A résztvevők látják egymás fejlődését és ez nagyon felemelő. 

Mit vettetek észre a saját életetekben? Mi változott az erő ébresztése hatására? 
Zoli: Amióta intenzívebben Hakázok testi gyógyulást is tapasztaltam, másrészt kialakult egy új egyensúly az életemben. A múltban nagyon sokszor éreztem azt, hogy a női energia van túlsúlyban az életemben, mert a masszázsban, érintésben, és egyéb terápiákban, amiket csinálok 90%-ban nők járnak hozzám. A férfi csoportban, ahol férfiaknak tarthatom a teret, meg tudom élni azt a fajta férfiasságot, ami addig nem jelenhet meg a segítői létemben. Előtte inkább semleges, szeretetteljes jelenlét voltam, tudatosan nem hangsúlyoztam a férfi erőm jelenlétét. Most ez is megváltozott és teljesen másfajta kereteket tudok tartani, más dinamika tud az alkalmakon kialakulni. 
A párkapcsolatban is megjelentek a változások. Tudatosan hagyom, hogy előkerüljenek azok a dolgok, amiket korábban sötétnek és  démoninak láttam, és amikről közben kiderült, hogy a másik nagyon szereti. Ez egy újfajta szenvedélyt hozott magával, ami a szexualitásban is meg tud jelenni. 

A Haka transzformálja azokat az érzéseket, amik eddig nagyon le voltak fojtva bennem. Ezek elégnek a Haka tüzében, és emiatt sokkal békésebb tudok lenni, illetve sokkal intenzívebben tudom megélni azt, ami van. Mivel meg tudom engedni a nagy erőt, meg tudom élni a lágyságot is. 

Brúnó: Számomra egy újabb lépés történt a segítői szakmába való beleállásban. Többen keresnek meg, érezhető egy ugrás, amióta elkezdtem Hakázni. Azt érzem, ha nem fognám még mindig vissza magam, akkor ez a hatás még erősebb lenne. Párkapcsolatban pedig azt érzem, hogy a párom nagyon támogatólag tud mellettem lenni, mert látja, hogy megyek és csinálom a dolgomat. 

A Haka tud segíteni azoknak is, akik a túloldalon vannak és nem az erőtlenségtől szenvednek, hanem rendszeresen mondjuk dühkitöréseik vannak? 
Zoli: Még akkor is ha első látásra nem tűnik fel,

a dühkitörések is hiányból fakadnak. Itt már dinamikába lépett az energia, az illető ki tudja engedni magából, viszont ettől még a hiány nem szűnik meg.

A workshopokon teret adunk a düh megélésének, és ha a düh kiélése engedélyezve van, akkor egy idő után észrevesszük, hogy nem is kell feltétlenül annyira rombolóan kiengedni magunkból, egyszerűen csak megtanuljuk kifejezni. A Hakában az az instrukció, hogy tedd bele az erődet a nézésedbe, arckifejezésedbe, a mozdulatba és ezáltal ki tudsz tágulni. Megtanulod, hogy nem csak úgy tudsz teret csinálni magadnak, hogy leversz valakit. 
Brúnó: Azért is jók a páros gyakorlatok, mert ott előbb utóbb az ilyen személy kap egy olyan partnert, akit nem fog tudni könnyen letolni, mint egy tank. Ott azt van lehetősége megtanulni, hogy van egy vele egyenrangú ellenerő és szembesül a korlátaival vagy azzal, hogy milyen érzés, ha őt tolják le.  
Zoli: Vagy szembesül egy olyan lágysággal, amivel nem fog tudni mit kezdeni. Arra számít, hogy a keményre kemény választ kap, és így benne tud maradni a páncéljában, az elfogadás viszont feloldja ezt a keménységet. Általában akkor dühöng valaki, ha beszorítva érzi magát, ha nincs tere. A worskhopon ehhez képest megtapasztalhatja, hogy van egy célja, hogy odajusson át kell haladnia akadályokon és csak annyit kell csinálnia, hogy vállalja a felelősséget önmagáért és ezeken áthalad. 

Felelősek vagyunk azért, hogy megéljük a saját erőnket és akkor tudunk változtatni, ha felismerjük, hogy dönthetünk. 

Fontosnak tartjuk, hogy az élmény minél több emberhez eljusson és megtapasztalják, mert tényleg meg tudja változtatni az életet és azt, hogy hogyan látjuk a világot. A résztvevőket támogatjuk a folyamatok további feldolgozásában is, vagy mi személyesen, vagy ajánlunk szakembert. Foglalkozásaink célja felébreszteni, megélni  az erőt és kapcsolódni a férfi minőségünkkel. Mindezt a hakán és fizikai gyakorlatokon keresztül tapasztalhatják meg a részvevők. A foglalkozás szerves része a feldolgozó szakasz is, amely meditációból, megosztó körből és olyan gyakorlatokból épül fel, amik az adott workshop témájához kapcsolódnak. 

Zárszó Brúnótól és Zolitól minden férfitársuknak:

Merd megmutatni magadat, merj az erőhöz kapcsolódni.

/Aktuális workshop időpontokat a Cselekvő Férfi Erő a Facebook oldalán találsz/

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0