Ebben a bejegyzésben a Susanne által megfogalmazott egófejlődési szintekről esik, szó és hogy milyen világszemlélet jellemző rájuk.

Tudni kell, hogy soha senki sincs tisztán egy bizonyos szinten, de valamelyik szinten található a súlypontunk, ami azt jelenti, hogy az idő nagy részében arra a tudatszintre jellemző világszemléletet működtetjük és ebből magyarázzuk a velünk történt dolgokat. Ez a bejegyzés a III. része a Susanne Cook Greuter (rövidítve SCG) által vezetett “Leadership Maturity Development” képzés összegzésének. Susanne által megalkotott Egofejlődési modell egy fejlődéslélektani modell, amely elénk tárja tudatunk fejlődésének egyre komplexebb szintjeit.

Ismétlés képen az előző bejegyzésben is említett szintek: 

Mi a különbség a konvencionális és poszt-konvencionális világszemlélet között? 

Számomra a legnagyobb AHA élmény, miután elkezdtem ismerkedni a fejlődéslélektani modellekkel az volt, hogy nagyon individuális, hogy épp hol tartunk az életünkben és ezért semelyik spirituális vagy önfejlesztő módszer nem alkalmazható mindenkire, illetve alkalmazható, de nem biztos, hogy az elvárt eredmény fog kijönni a cső végén. Például a spirituális hagyományokban hangsúlyozott “ego meghaladás” igazából csak akkor lehetséges, ha az egót szilárdan kiépítettük először. Ez a fenti táblázatban is látszik.

Az egyes szinten röviden összefoglalva:

KONVENCIONÁLIS SZINTEK

2/3 – Önvédő (Self – Protective, Self-Centric) mottói:

 • A világ egy dzsungel. Mindig résen kell lenni.
 • Egyedül vagyok a többiek ellen.
 • Mindig az erősebbnek van igaza.
 • Szerezz meg mindent, amit csak lehet, amíg lehet.
 • Én nyerek, te veszítesz (és fordítva).
 • Nem az én hibám.

3 – Konformista (Group-centric, Diplomat, Conformist) mottói:

 • Egy család vagyunk.
 • Büszke tagja vagyok a ….
 • A lojalitás a legfontosabb.
 • Kövessük a vezetőt!
 • Tartsuk fenn a látszatot.
 • “Ők” és “Mi”
 • Ne hagyj el!
 • Mond azt nekem, hogy rendben vagyok úgy, ahogy vagyok.

Ezen a szinten még nincs igazi kapacitás a “nem”-et mondásra és ezért az igen sem egy igazi igen!

3/4 – Szakértő (Skill centric, Self- conscious, Expert) mottói:

 • Tiszteletet érdemlek.
 • Figyelj rám, valami fontosat akarok mondani!
 • Szakértő vagyok, én tudom a legjobban
 • Az én véleményem az, hogy ….
 • Igen, de … (kivagyiság)
 • Professor X azt mondja erről, hogy …. az Y elmélet azt bizonyítja, hogy … ebben a leírásban megtalálod a helyes és működő eljárást

Szégyen érzete jelenik meg az illetőben, ha úgy érzi nincs elég szakértelme valamihez, ugyanis a szakértelme határozza meg az identitását. A technokraták, bürokraták nagy része ennek a szintnek a szemüvegén keresztül értelmezi a világot. Lényegében ők tartják össze a társadalmat, mert nélkülük és a szabályaik nélkül valószínűleg eluralkodna a káosz. Erről a szintről nézve kétféle kategóriába lehet sorolni az embereket – a kompetensek és inkompetensek kategóriájába.

4 – Törtető (Self-determining, Self-managing, Achiever) mottói:

 • Előre!
 • Maximalizáljuk a hatékonyságot és teljesítőképességet.
 • Hozz mindig racionális és jogos döntéseket.
 • Légy objektív és ésszerű.
 • Analizálj és tudományosan kutass, hogy maximalizálni tudd a kontrollt és az előrejelzéseket.

Ezen a szinten kezdi el az egyén felfogni a cselekedetei következményeit. A nyugati társadalomban ez a szint a felnőttség célja. Ennek a szintnek a gondolkodása hoz létre különböző elméleteket, amik viszont még a “külső világ” működéséről szólnak és azt próbálják megmagyarázni, de nincsenek összekötve a belső (én) működésével, ami csak a későbbi fázisokban merül fel.
Ehhez a szinthez gyakran túl nagy egyéni felelősség vállalás párosul, mert az egyén még képtelen meglátni, hogy ő egy nagyobb kép része, és hogy néha nála sokkalta nagyobb erők munkálkodnak. Hiába viselkedik jól és szabálykövetően, ez nem garantálja, hogy jó dolgok történnek majd vele. Csak ha már képes látni a nagyobb képet tudja elengedni ezt a túlzott kontrollt.

POSZTKONVENCIONÁLIS SZINTEK

4/5 – Individualista (Self-questioning, Individualist, Pluralist)
Felfogása annak, hogy mennyire komplex rendszerek az élőlények. Ennek a fázisnak a túlkapása az, hogy mindent és mindenkit elismer, mint egyenlően fontosat és nem tesz különbséget, nem priorizál. Az a része igaz, hogy mindenki véleménye tisztelet érdemel, ugyanúgy ahogy minden emberi lény is, ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne priorizálni. Például egy döntés meghozásánál meg lehet nézni, hogy melyik vélemény van például alátámasztva adatokkal, kutatásokkal, kísérletekkel, és melyik személyes vélemény, különösebb referenciák nélkül. Bár mindkettő vélemény egyformán fontos szempontokat tartalmazhat, mégis egyáltalán nem elítélendő hierarchiát teremteni közöttük.
Az egófejlődési teszt kiértékelőknek, akikkel Susanne dolgozik minimum ezen a szinten kell hogy legyen a súlypontjuk, mert képesnek kell lenniük arra, hogy lássák azt, hogy esetleg valamit nem látnak. Ez a képesség először ezen a szinten jelenik meg.

5 – Stratéga (Self- actualizing, Strategist, Integral, Teal)
Ez a szint rájön, hogy olyan nincs hogy “Self-made person”, ami egy nagyon divatos kifejezés. Olyan emberre értik, aki egyedül ér el valamit. Ilyen nem létezik, mert mindig szükségünk van egymásra, össze vagyunk kötve és ahhoz, hogy tanulni tudjunk, szükséges a környezet visszajelzése és a vele való interakció is.
Ezen a szinten jelenik meg először a képesség arra, hogy vissza tudjuk húzni magunkba a másik emberre kivetített projekcióinkat és felfedezni a saját vakfoltjainkat és előítéleteinket. Ez egyben ennek a szintnek a potenciális elakadásává is válhat, ugyanis nagyon magabiztossá válik ettől, néha arrogánssá, mert nem veszi figyelembe azokat a dolgokat, amik még nem jelentek meg a tudata radarján és amiket nem képes még felfogni. Ez a szint képessé válik megtartani a paradoxonokat (megtartani annak a feszültségét, hogy valamit nem lehet megoldani vagy feloldani) és elkezdi tudni meglátni a jót a rosszban és fordítva.

5/6 – Konstruktum-tudatos (Construct – aware, Alchemist)
Képes gondolkodni a saját élettartamán túlmutatóan, fel tud venni globális nézőpontokat is. Képes felfogni a komplex kapcsolatokat az egymásba ágyazott rendszerek között, ezáltal képes meglátni a köztük lévő összefüggéseket. Az elme képes egyre komplexebb rendszerekben gondolkodni, de egy ponton rájövünk, hogy ez csak elme gyakorlatozás és arra szolgál, hogy bebizonyítsuk saját nagyságunkat. Az elme által kreált konstrukció, bármennyire briliáns is legyen, nem képes feloldani magát az elmét, amely megalkotja. Ez a szint az elme utolsó próbálkozása, hogy megértse és megmagyarázza a valóságot (egyre szofisztikáltabb, aprólékosabb, komplexebb térképek gyártása által), ahelyett, hogy kilépne önmagából. A következő lépésben jön az, hogy valaki elengedi a térkép gyártást, mert rájön, hogy a térkép mindig csak megközelítése a valóságnak, de nem a valóság maga.
Erről a szintről és az ezeket követőkről Susannenak nincsenek nagyon adatai, de gondolja, hogy vannak további szintek is. A tartósan ezen a szinten gondolkodó emberek nem dolgoznak a nyilvános szférában, mert ez a fajta működésmód annyira nem kedvelt (még) a jelenlegi társadalomberendezkedésben.
Az egymást megkérdőjelező realitások szintjét Susanne a következő verssel példázta (én fordítottam le az angolból, szóval ha valaki talál benne logikai hibát, akkor nyugodtan jelezze) :

Ha elég sokat meditálok felette és eléggé összpontosítok, akkor igazából tök logikus ez a vers és teljesen értelmes. De azért a mindennapi életemben nem szoktam ilyen mélységekre koncentrálni.

6- Egyesítő (Unitive)
Míg a többi szintnek a nevét Susanne többször is megváltoztatta és több verzióban használja, hogy minél pontosabban leírja a milyenségüket, ennek a szintnek az elnevezése teljesen világos, egyszerű és nem módosította. Visszatért az egyszerűséghez… és láss csodát, pont erről szól ez a szint. A nagyon komplex gondolkodást összesűrűsíteni az egyszerűségbe. A vers ismét az én fordításom.

A következő IV. bejegyzés témái:

 • munka az ellentétekkel
 • az ego fejlődésmodell céges környezetben
 • az egó fejlődési szintet felmérő teszt

Olvasd el a cikksorozat első részét ITT.
Olvasd el a következő részt ITT.


A beszámoló alapjául szolgáló tanfolyam: Leadership Maturity Framework
Vezette: Susanne Cook – Greuter és Paddy Pampallis
Bővebben a rendszerről: http://www.verticaldevelopment.com/
Magyarul elérhető anyagok az Integrál Akadémia oldalán: A Szelf – fejlődés

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0