Ebben a bejegyzésben azokat a könyveket szedtem össze, amiknek hihetetlenül izgalmas volt beleszívódni a világába és szinte ki se láttam belőlük olvasás közben. Külön felépített világok, izgalmas fordulatokkal és figurákkal. Íme a legjobbak 2023-ból: 

  • I. A szél neve, II. A bölcs ember félelme, 0. A szótlan tárgyak lassú szemlélése (Patrick Rothfuss)
  • Malevil (Robert Merle)
  • Harrry Potter könyvek (J.K. Rowling) 

Rothfuss könyvei A szél neve és a Bölcs ember félelme elég terjedelmes olvasmány, viszont cserébe egy külön világba költözhetünk bele, ahol varázsló növendékek tanuló éveit követhetjük végig. Számomra a Harry Potter “felnőttebb” verziója ez a könyv, nem pusztán varázsigéket mormolnak a tanoncok, hanem a természetet (egyaránt a külső természetet és a saját természetüket) tanulják uralni. A Szótlan tárgyak lassú szemlélése nem folytatása az előző kettő könyvnek, inkább csak egy mellékszála, de abszolút ajánlom elolvasni. Ilyen különlegeset én még nem olvastam eddig. 

Malevil egy apokaliptikus képből indul ki – a föld felszínét felperzseli egy bomba robbanás, amelyiknek hatására a túlélők gyakorlatilag a középkorba esnek vissza. Egyrészt érdekfeszítő figyelni, hogy a kicsi közösségben milyen szabályok mentén kezdik el szervezni az életüket, másrészt, hogy milyen irányba indítják el a tudományokat és a fejlődést, annak fényében, hogy a fene nagy fejlettség már egyszer felrobbantotta a földet. 

Tudom, hogy a Harry Potter elcsépelt könyv, de én ebben az évben vettem először életemben kezembe és kezdtem el behozni a lemaradásomat etéren. Izgalmas beleszívódni ebbe a világba és elhinni a varázslatok létezését. 

 

Ajánlom őket olvasásra! 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0