Az egyik legkedvesebb műfajom az életrajzi regény, mert nagyon szeretek ilyen módon belenézni mások életébe, és megismerni olyan személyeket, akikről addig nem is tudtam, hogy jelentős módon hozzájárultak a történelemhez, kultúrához, művészethez. Azért is olvasok más emberek életéről, mert nagyon sokszor megéltem általa az “okéság” érzését, ha más is olyan volt, mint amit magamban utálok, akkor jobban el tudom fogadni a saját furcsaságaimat is. Íme a kedvenc életrajzi regényeim 2023-ból: 

  • Amrita, egy magyar nő, aki india legnagyobb festőművésze lett (Alfredo de Braganza)
  • A professzor és az őrült (Simon Winchester)
  • A messziről jött fiú (Bauer Barbara)
  • A Sugár úti palota (Zsigray Julianna)
  • Für Elise (Szabó Magda)
  • Zöldlámpa (Mathew McConaughey)

Amrita egészen pontosan indiai – magyar művésznő volt, aki Budapesten született, de élete jelentős részét külföldön töltötte. A regény egy bátor és kísérletező nő életébe enged betekintést, aki kitartóan ment a saját belső hangja után, még akkor is, ha ez visszatetszést váltott ki a közeli és tágabb környezetében. 

A professzor és az őrült hihetetlenül izgalmas betekintést ad az Oxfort English Dictionary szerkesztői munkájába. A könyv egyik szálán végigkövethetjük ennek a gigantikus feladatnak a haladását, és egy másik szálon pedig kibontakozik előttünk az egyik önkéntes, bizonyos William Chester Minor, életének egy része, aki a legtöbb szócikkel gazdagította az Oxford English Dictionary-t. A történet pikantériája, hogy Chester Minor elmegyógyintézetben lakott, miközben a szócikkeket írta. 

A messziről jött fiú a szerző, Bauer Barbara nagybátyjáról szól, Demján Sándorról, aki a Skála-Coop vezetőjeként és az első magyar magántulajdonban lévő kereskedelmi bank, az MHB alapítójaként vált ismertté. A történetben több generáción keresztül követjük annak a családnak a történetét, amelyikből “Sanyika” származik, aki hihetetlen leleményességgel és szívósággal küzdi ki magát a szegénységből és nélkülözésből. 

A Sugár úti palota Erkel Ferenc életrajzi regénye, amelyik terjedelmesebben van megírva, mint ami indokolt lenne, helyette viszont hihetetlenül izgalmas belecsöpenni Budapest 1800-as éveibe és a ma ismert tereket és épületeket a régi formájukban “látni”. Izgalmas végigkövetni egy ennyire elszánt és tehetésges ember aktív éveit is, mint amilyen Erkel volt.  

Für Elise önéletrajzi ihletésű mű, végig azon gondolkodtam, hogy mi a hű valóság abból, amit Szabó Magda mesél, és mi az, amit utólag költött hozzá a történethez. Amit biztosan lehet tudni, hogy az egyik központi figura, Bogdán Cecília (azaz Cili), kitalált személy, vagy legalábbis nem volt Szabó Magda testvére. De teljesen mindegy, hogy mi a valóság és mi nem, mert a regény így is izgalmas betekintés Szabó Magda írói pályájának kezdetébe.

A Zöldlámpát Mathew McConaughey ötvenedik születésnapja alkalmából írta meg. Visszatekint benne az elmúlt ötven évre, a színészi pályája kezdeteire és megosztja az olvasóval mindazokat a bölcsességeket, amiket útközben magára szedett. Könnyed, közvetlen, hiteles hangon íródott az egész könyv. 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0